Skoro všechny články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice vždy uveden odkaz). 😊

pondělí 13. března 2017

Zahřívající a ochlazující potraviny & tepelné (termické) účinky: (Pseudo)obilniny a luštěniny, 2. část

 Aktualizace 2. 9. 2017

„Bez vědomostí o správné výživě je sotva možné těšit se dobrému zdraví.“  Tak to napsal již v dynastii Tang (618-907 n. l.) slavný lékař Sun Si Miao. Při jiné příležitosti tento lékař uvedl: „Léčí-li se nějaká nemoc, mělo by se nejprve přistoupit k terapii stravou. Teprve, když tato nepomáhá, přijdou ke slovu (rostlinné) drogy.“

Připomeňme si obecné doporučení z TČM: obilniny: 50-80%, vařená zelenina nebo luštěniny: 30-40%, maso: 5% a syrová strava (saláty, ovoce) také jen 5% (J. Kastner). Každý to máme jinak, moje strava je např. místo obilovin postavena hlavně na luštěninách a vařené zelenině, z obilnin hlavně rýže, maso jím málo, syrovou zeleninu nebo ovoce ještě méně (a to opravdu hlavně v teplých měsících). Na tom, že masa by mělo být v naší stravě o dost méně, ne je obvyklé a strava založená hlavně na vařené / dušené zelenině, luštěninách a obilninách, se však shoduje většina výživových doporučení.

V následujícím přehledu jsou popsány teplotní (termické) účinky jednotlivých potravin.  Vždy je nutné vzít v úvahu konstituci vašeho těla a teplotní tendenci! Někdo z vás bude potřebovat spíše mírně ochlazující potraviny (přílišný chlad nemá slezina - slinivka ráda) a jiný zas zahřívající stravu. Někdo potřebuje doplnit tělesné šťávy a YIN (více syrové stravy), jiný zas potřebuje kalnou vodu odvést pryč z těla (sklon k tvorbě vlhkosti). V těle každého z nás jsou jiné převládající tendence, proto univerzální návod na stravu neexistuje!

 

CO SI DÁT K SNÍDANI NEBO VEČEŘI ANEB V JEDNODUCHOSTI JE SÍLA


Snídaně by měl být VŽDY TEPLÁ (fyzicky teplá). Vaření je pro mnoho potravin nejlepší kuchyňskou úpravou. Jíškou nezahuštěné vývary z masa s obilninami a zeleninou jsou vhodné zvláště v zimě. Dobrý je např. hovězí vývar nebo vývar z drůbeže (kuřecí nebo krůtí skelety, vnitřnosti). Ne z vepřového masa (viz poslední díl). Z obilnin se hodí zvláště slzovka, rýže, pohanka, vločky (nejlépe kombinace). Pro pravidelné konzumenty rýže se sklonem k tvorbě horkosti (kromě pocitů horka sem patří i určitý typ zácpy), se rozhodně více než rýže klasická dlouhozrnná ze supermarketu (ať už parboiled - předvařená nebo natural), hodí rýže kulatozrnná. Pro ty, co se potýkají s hlenem (nebo i vlhkostí, což se dá považovat za předstupeň hlenu), je většinou vhodná rýže basmati (rozhodně ne lepivé druhy rýže). Ze zeleniny pak zejména mrkev, s trochou jiné kořenové zeleniny dodá tu správnou sladkou chuť, kterou slezina-slinivka miluje.  

Doplněním „polévky“ o dlouhozrnnou rýži, quinou (neutrální), případně o pohankové kroupy nebo jáhly (obojí neutrální až chladivé) se z takového vývaru stane ideální snídaně, která rozhodně není klasickou polévkou, protože v ní skoro stojí lžíce a je tedy plnohodnotnou stravou. Slovo polévka je v uvozovkách, protože lepší, než klasické vodové polévky, jsou polévky husté (ne zahuštěné!), ve kterých skoro stojí lžíce a které jsou plnohodnotným jídlem, zejména na snídaně. S vodovou polévkou to na snídani nezkoušejte, krom vody v ní moc živin k nastartování nového dne nenajdete - auto vám bez benzínu taky nepojede. Vodu je lépe do organismu doplňovat ve formě teplé čisté vody, ne ve formě polévek nebo vody se sirupem či dokonce limonádami.

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět. Já sama vždy zvažuju, co, jak (a jestli vůbec) z knih nebo jiných zdrojů smím použít!

 

OBILNINY ANEB ZRNO NENÍ JEN PRO SLEPICE


Dobře poslouží na snídani nebo večeři různé druhy VAŘENÝCH obilovin, buď s tepelně upraveným ovocem (jako kompot nebo krátce povařené v malém množství vody, jedná-li se např. o jablka či hrušky, vhodné je doplnění o zahřívající koření, např. skořici), či zeleninou (event. ořechy, pokud netrpíme přílišnou tvorbou vlhkosti v těle). Pokud tepelnou úpravu ovoce a zeleniny vynecháte a budete preferovat syrovou stravu, do těla přivedete příliš mnoho chladu, což okruhu slezina-slinivka, který je zodpovědný za trávení a „trávicí oheň“, neprospěje.  

Z výše uvedeného vyplývá, že do převažujících, zdraví prospěšných obilovin, NELZE započíst mouku, a to ani tu celozrnnou (zdravější neznamená zdravé!). Mimochodem, dnes již existují mlýnky na obilí, ze kterých si doma lze umlít mouku čerstvou. Jen kdyby nebyly tak drahé.

A jestli si na základě reklam myslíte, že müsli je zdravé, tak se nenechte mýlit. Z dlouhodobého hlediska müsli není vhodná forma obilnin, protože obiloviny by měly být vařené (pokud nedokážete odolat, můžete si OBČAS dopřát domácí kořeněné zapečené müsli). I ovesné vločky, zvláště namočené, nejsou to pravé ořechové.

 

JAK NAHRADIT MLÉKO ANEB VAŘILA MYŠKA KAŠIČKU


Na tomto místě si dovolím malou poznámku: od instantních obilných kaší jakéhokoliv druhu raději dál. Nic se nestane, když si občas nějakou dáte, ale být stabilně na instantních, vysoce zpracovaných surovinách, nikdo rozumný nedoporučuje (a přiznám se, že mně osobně to ani nechutná). Mléko v kaši nahraďte bud vodou nebo rostlinným mlékem, např. rýžovým, ovesným popř. sojovým (ne moc často, viz soja) nebo 100% (!) jablečnou šťávou.  Čtěte vždy složení! Často totiž v průmyslově vyrobeném rostlinném mléku pijete spíš chemický koktejl z fosforečnanů, barviv a aromat. Z tohoto hlediska je pak lepší opravdové mléko. Pokud chcete domácí „bezmléčné“ rostlinné mléko z důvodu alergie, lze investovat i do přístroje na domácí výrobu.

Mandlové mléko má tendenci zahleňovat, zejm. u dětí. Rozhodně nepoužívejte kokosové mléko jako náhražku mléka (ve 100 g obsahuje kolem 17 - 18 g tuku a v mnohých tabulkách je to uvedeno nesprávně), oslabuje Střed, tj. slezinu - slinivku a žaludek a není vhodné u nedostatečnosti QI sleziny - slinivky.

Jen na doplnění: amarant, čirok, jáhly, kukuřice, pohanka, quinoa, rýže a slzovka jsou bezlepkové potraviny. Oves stojí na rozhraní, více v textu.

Poznámka k tepelným účinkům potravin: Pokud víte, že je vám pořád zima, ochlazující potraviny asi nebudou to pravé ořechové. Naopak, jste-li ty „horkokrevník“, chladivé potraviny vám tepelnou nerovnováhu pomohou vyrovnat.


OBILNINY A PSEUDOOBILNINY PŘEHLED:


($$) Amarant - laskavec (Amaranthus spec., zejm. Amaranthus caudatus neboli kiwicha, Chulai): © teplý, tj. zahřívající potravina, viz Heider de Jahnsen (von Blarer Zalokar ho řadí jako chladivý, což by měly být LISTY jiného druhu, zeleninový amarant, Amaranthus mangostanus, listy se konzumují podobně jako špenát). Amarant jsem dvakrát přeřazovala. A to proto, že povahou mi připadá jednoznačně teplý, účinky má však podobně jako jiné OCHLAZUJÍCÍ obiloviny... Proto jsem ho nakonec i přeškrtla na znamení, že oslabené slezině - slinivce moc neprospívá a měl by se tedy v těchto případech jíst jen v malém množství.

Na rozdíl od ostatních obilovin obsahuje amarant kolem 18% bílkovin a také je významným dodavatelem železa, hořčíku a vápníku. Mně osobně připomíná amarant vůní suchého zrna i po uvaření právě chuť velice jemného špenátu se slabším zemitým podtónem. Tato pseudoobilovina mě chuťově pozitivně překvapila. Drobná zrnka jsou chuťově tak výborná, že i jen pouhé smíchání s osmahnutou cibulkou vytvoří chutný základ pro skvělé jídlo. Amarant lze uvařit jako přílohu, použít jako zavářku do polévek nebo z něho uvařit amarantovou kaši (recepty). Vaření v kravském mléce uvedené v receptu nelze pro většinu osob doporučit. Kravské mléko nahraďte rýžovým mlékem nebo jablečnou šťávouKontraindikace a nežádoucí účinky amarantu © u oslabené sleziny - slinivky, a tudíž i při vlhkosti a hlenu konzumovat jen v malých množstvích. Při těchto stavech může vyvolat průjem.

$$ Čirok zrnový (Sorghum bicolor var. eusorghum):  teplý. Recepty z čiroku najdete zde. Kontraindikace a nežádoucí účinky čiroku: není vhodný při procesech horkosti v těle a naopak bude vhodný při tzv. vnitřním chladu z nedostatku YANG. Zajímavý recept: Čirokovník se švestkami.

$$ hly, loupané proso: (neutrální) až chladivé; mají již poměrně výrazně chladivou tendenci (proto ta dvojbarevnost). Před použitím je několikrát spaříme vařící vodou (zbavíme je tak hořkých saponinů), necháme okapat a opražíme (zejm. u chladu ve Středním ohništi, což je slezina - slinivka a žaludek), čímž do nich dostaneme trochu „tepla navíc“. Jáhly používáme podobně, jako rýži. Zajímavé recepty na vaření jáhel včetně jáhlové kaše nebo jahelníku najdete tady. Další recepty: kuřecí jáhlové rizoto, jahelné rizoto s pečenou zeleninou, drůbeží polévka s jáhlami, makový jahelník se švestkami nebo jahelník s ovocem a oříšky (nákypy z rýže nebo jáhel nikdy nevařím s mlékem, ale jen ve vodě - a přesto jsou chutné),  bezlepkové jahelné knedlíky - přílohové nebo recepty č. 5 - 8 v tomto odkazu.   Kontraindikace a nežádoucí účinky jáhel (prosa): Jáhly nepodáváme těm, co trpí na pyrózu (pálení žáhy).

$$ Ječmen: chladivý, tj. ochlazující potravina. U stavů spojených s horkostí je chladivost ječmene výhoda a ječné kroupy nebo ječmenný bulgur (viz recept na bulgurový salát z ječmenného bulguru) představuje ideální doplňkovou potravinu. Ostatní by to s ním neměli přehánět. Recept na kroupovo - vločkové knedlíky najdete zde. Kontraindikace a nežádoucí účinky ječmene: Při nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky s ječmenem opatrně, může vyvolat nadýmání. Naklíčený a usušený ječmen je lépe stravitelný - např. ječmenný bulgur (zrno se namočí, nechá skoro až vyklíčit, usuší a teprve pak oloupe).

($$) Kukuřice - kukuřičná krupice (polenta) je neutrální a výborně dokáže nahradit knedlík (viz recept bez míchání pro kvalitní silnostěnné hrnce nebo s mícháním (viz Polenta z kukuřičné krupice): na hrnek polenty dejte 4 hrnky vody a vařte zhruba 45 minut. V případě varu namočené polenty, která se vaří kratší dobu, dejte vody vždy raději méně, protože chcete knedlík a ne kaši. Našla jsem i recept v němčině na polento-bramborový knedlík, což je pro mnohé chutnější (osoby s patologickou vlhkostí v těle se mu ale spíše vyhnou, obě složky podporují vznik patologické vlhkosti v těle!). Mimochodem, existuje i kus-kus z kukuřice. Recept na „míchaná vajíčka“ z polenty najdete zde, kukuřičnou polentu na sladko pak tady. Kontraindikace a nežádoucí účinky kukuřice: Osoby se zahleněním v dýchacím systému včetně problémů s vedlejšími nosními dutinami (hlen v plicích), by měly kukuřici vynechat. © I když to není nikde popsané, podle mě by měly také osoby s oslabenou slezinou - slinivkou kukuřici omezit (já ji nakonec neoznačila jako přeškrtlou, je ale právě tak akorát na hraně).
  • Ke kukuřici mám ještě jednu důležitou poznámku: Kupte si vždy raději kukuřici v bio kvalitě, je to důležitější, než u jiných plodin. Kukuřice totiž z půdy nasává jako lux všechny škodliviny, včetně pesticidů a hnojiv!
$$ Oves: neutrální (až mírně teplý). Nevím, zda to víte, ale bezpluchý oves (celé zrno!) lze vařit jako rýži. Ovesné vločky řadím až na druhé místo (po své zkušenosti už bych je v supermarketu nikdy nekoupila, rozdíl je obrovský) lze buď přidat do polévky jako zavářku, udělat z nich knedlíky nebo povařit na kaši s ovesným či rýžovým mlékem nebo jablečnou šťávou (kdo chce, nechá přes noc namočit). Na kaše nebo cokoliv jiného nepoužívejte kravské mléko - zahleňuje (hlen nepředstavuje v TČM pouze vaše viditelné sekrety z dýchacího ústrojí, viz článek vlhkost a hlen). Rizoto s čerstvou kopřivou a bezpluchým ovsem je zajímavý recept hodný vyzkoušení. Kontraindikace a nežádoucí účinky ovsa: Osoby s procesy horka a nedostatečností YIN se stoupajícím YANG jater by měly oves vynechat. Osoby s celiakií oves většinou také nesnášejí, protože v ČR dochází při výrobním postupu ke kontaminaci obilninami obsahujícími lepek. Ovesné vločky z Anglie tímto nedostatkem netrpí. Na trhu je mnoho ovesných bezlepkových vloček, pokud máte bezlepkovou dietu, nutno opatrně vyzkoušet. Opravdu čistý oves snáší až 95% celiatiků.

$$ Pohanka: neutrální až chladivá. Vyzkoušejte pohanku z mlýnu Šmajstrla, to je nejlepší a nejšetrněji zpracovaná pohanka u nás, ostatní mohou mít i nedobrou pachuť. Důležité tipy, jak (ne)vařit pohanku, najdete zde (uvedené recepty ale z hlediska TČM pro většinu lidí vhodné nejsou), vhodné recepty jsou (až na pár výjimek) tady. Zaujal mě rozhodně recept, který je vhodný pro doplnění vitamínů skupiny B. A nebo můžete vyzkoušet většinu z těchto receptů. Kontraindikace a nežádoucí účinky pohanky: Vnitřní chlad z nedostatečnosti sleziny - slinivky a žaludku. Opatrně u osob se slabším trávením, ve větším množství může způsobit nadýmání.

$$ Pšenice je sice chladivá, ale BÍLÁ pšeničná mouka má z hlediska teplotních účinků příliš teplou povahu (vede k tvorbě patologického horka) a vysušuje tělní šťávy. Pšenici maximálně omezte ve formě bílé pšeničné mouky a v neposlední řadě také těstovin, kam patří i kus-kus. Pšeničný bulgur je stejně jako pšenice chladivý (naklíčení zrna navíc energeticky ještě více ochlazuje), protože je to ale pořád pšenice, dejte si ho jen občas, jako zpestření, skvěle se hodí na rizoto i do polévek (viz např. recept na tabbouleh z pšeničného bulguru, kisir - snadný recept z bulguru nebo bulgurové rizoto). Eventuelně lze použít povařené pšeničné vločky (já ale obecně pro jakékoliv vločky moc nejsem, je tak trochu podobné, jako s moukou a živin v takto zpracované potravině kvapem ubude). Pšeničný kus-kus z pšenice semoliny už je podle mě nevhodný, je to těstovina vyrobená z bílé pšeničné mouky. Pokud kus-kus, tak z kamutu, což by měla být prapůvodní, nešlechtěná pšenice - u stavu vlhkosti a hlenu bych byla ale i u kamutu opatrná! U některých lidí je výhodnější pšenici nahradit špaldou (to už je pak otázka individuálního poradenství). Kontraindikace a nežádoucí účinky pšenice: Pšenice se nehodí při nedostatečnosti QI sleziny - slinivky (člověk je unavený, bez energie, může se i potit při sebemenší námaze nebo dokonce i v klidu) a pro osoby s hlenem v těle („trubky zanesené kalem“). Jsou např. jedinci, kteří pšeničnou mouku (včetně špaldové) nesnáší, ucpe se jim z ní nos a na kapesníku jsou stopy krve (bez ní jsou však naprosto bez příznaků - a jiné lepkové plodiny jim nevadí).

($$) Quinoa - merlík čilský (Chenopodium quinoa) je neutrální, bohatá na vápník a bílkoviny, a dobře se kombinuje se zeleninou (recept 1, recept 2 - pilaf z quinoy, recept 3 quinoa pilaf, quiche z bílé quinoy). Dá se z ní dělat i „rizoto“. Hodně nabude na objemu, tak s tím počítejte. 

ø Rýže divoká (indiánská) je neutrální povahy, ale do tohoto přehledu vlastně nepatří, protože posiluje okruh ledviny - močový měchýř.

$$ Rýže DLOUHOZRNNÁ: od klasické leštěné rýže odrazuji, rýže parboiled (zvláště některé značky) je podle mě pro organismus daleko lepší a neztrácí tolik vitaminů a minerálních látek (pokud už tedy nesáhnete přímo po neloupané rýži natural). Pokud to ještě nevíte, existuje i kus-kus z rýže. Nejznámější druhy dlouhozrnné rýže:  
  • Basmati rýže (snadno stravitelná): neutrální (při nadměrné konzumaci údajně s tendencí k horkosti??)
  • Jasmínová rýže (z Thajska): © neutrální (údajně také s tendencí k horkosti??); lepí se!
  • Klasická že (indická), co známe běžně z obchodů: neutrální s tendencí k horkosti
  • Patnaže - nejčastěji v úpravě parboiled: © neutrální s tendencí k horkosti
Kontraindikace a vedlejší účinky dlouhozrnné rýže: Dlouhozrnná rýže je sice téměř neutrální, ale při dlouhodobé nebo časté konzumaci má sklon k tvorbě patologické horkosti a tím pádem i suchosti ve střevech spojené se zácpou. V tomto ohledu je kromě rýže kulatozrnné snad vhodná i rýže Basmati (viz von Blarer Zalokar). © Kdo naopak trpí hlenem (popř. vlhkostí), měl by omezit lepící druhy rýže, tj. v této skupině rýži jasmínovou (z kulatozrnné: rýži na rizoto nebo sushi  - a samozřejmě rýži lepivou).

$$ Rýže KULATOZRNNÁ (po lepkavé rýži druhá nejlepivější), je teplotně neutrální, a proto výhodnější, než u nás nejrozšířenější rýže dlouhozrnná, kterou kupujeme v supermarketech. Nejznámější druhy kulatozrnné rýže: 
  • Rýže na sushi sice také poměrně dost lepí, ale jedná se o kulatozrnnou rýži pocházející z Japonska nebo Kalifornie (běžně se s ní nesetkáte).    
  •  Rýže na pravé italské rizoto nebo  mléčná rýže: Rýže Carnaroli je vhodná na rizoto; rýže Arborio se hodí výtečně buď na sladké rýžové pokrmy, jako např. mléčnou rýži, nebo event. i na rizoto. Je z kulatozrnných druhů největší a nejkulatější (chcete-li, nejkulaťoulinkatější 😉). Rozhodně jí nekupujte v loupané, leštěné podobě!

© Kontraindikace kulatozrnné rýže: Kdo má sklony k zácpě ze suchosti, tak mu nejspíš nebude vyhovovat rýže žádná, tedy ani kulatozrnná (vyzkoušejte - a uvidíte 😉).

Zajímavé recepty: Domácí výroba koji rýže a z ní vyrobené amasaké. Recept na různé varianty rýžové kaše najdete zde.

$$ Rýže LEPIVÁ / LEPKAVÁ (sticky / glutinous / sweet rice) je dlouhozrnná a svou povahou již teplá. Thajská lepivá rýže stojí ze všech druhů rýží na pomyslném teplotním žebříčku nejvýše (spolu s rýží Mochi). Kontraindikace lepkavé rýže: Lepkavá rýže je nejméně vhodná pro pravidelnou, dlouhodobou konzumaci, zejm. u osob s vlhkou horkostí nebo horkým hlenem. Lepkavá rýže je hůře stravitelná, proto nevhodná u osob se slabým zažíváním. 

Lepivá rýže (lepí nejvíce ze všech rýží) se často zaměňuje s rýží kulatozrnnou na sushi nebo event. i s rýží na pravé italské „lepivé“ rizoto. Lepí totiž všechny.

$$ Rýže SLADKÁ, MOCHI, střednězrnná japonská rýže, je také teplá. Na rozdíl od lepkavé rýže je snadno stravitelná, ale jinak pro ni platí podobné kontraindikace, jako u lepkavé rýže: ten, kdo má v těle horký hlen a vnitřní vítr (např. určitý typ migrény, záchvat hypertenze, epilepsie nebo mozková mrtvice) nebo nedostatečnost YANG ve spojení s hlenem,  by se měl rýži Mochi vyhnout. 

$$ Rýže naklíčená je energeticky chladivá (klíčení vždy potraviny zchladí).

$$ Slzovka obecná - Jobovy slzy - Bílá perla Východu (Coix lacryma-jobi)   je konečně už i u nás vycházející hvězdou, která se dostává stále do širšího povědomí. Je sice chladivá, ale slezinu - slinivku tím výjimečně nezraňuje. Opražíme-li ji před vařením, dostaneme do ní více tepla.  O receptech byla řeč v samostatném článku. Používají se 2 lžíce na dávku, je to spíše lék, než potravina (ale chuťově výborný). Vhodná je i kombinace s dlouhozrnnou rýží, která je naopak svou povahou neutrální až lehce teplá (u některých lidí může rýže se slzovkou způsobit tendenci k zácpě, řiďte se svou zkušeností na místnosti, kam i císař pán chodil pěšky). Kontraindikace slzovky: Slzovku by neměly konzumovat těhotné! 

($$) Špalda (druh pšenice!): neutrální až chladivá.  Jako celé zrno je ve srovnání s klasickou pšenicí, která je chladivá, tedy o trochu teplejší. Kontraindikace a nežádoucí účinky špaldy: Pro osoby s patologickou vlhkostí nebo hlenem („kalem ucpané trubky“) není vhodná. Tomu, kdo je přecitlivělý na pšenici, vadí většinou i špalda.

($$) Zelená špalda (Grünkern): teplá (Englert: neutrální až teplá). „Zelené zrno“ je vlastně nedozrálá pšenice špalda, která se sklidí 2 - 3 týdny před plnou zralostí (v tomto stavu jsou zrna zelená a měkká.) Špaldové kernotto (špaldové kroupy) se používá jako rizoto nebo do polévek, masových směsí aj. (viz např. recept na dýňové kernotto). Neutrální (event. teplé potraviny) nebo potraviny lehce posunuté k teplé straně jsou pro zdravé osoby a nemocné bez známek horkosti lepší. Z tohoto hlediska je energeticky teplé kernotto výhodnější, než chladivý pšeničný bulgur. Kontraindikace zelené špaldy: u tzv. jaterního ohně není zelená špalda vhodná.

($$) Žito: neutrální až chladivé, např. ve formě krátce vařených žitných vloček nebo celozrnné žitné mouky. Můžete ale zkusit i celé zrno, viz základní recept (to lze pak přidat třeba do rizota z rýže. Kontraindikace a vedlejší účinky žita: Obtížněji stravitelné, může zapříčinit nadýmání.

 

VAŘENÍ LUŠTĚNIN S MOŘSKOU ŘASOU ANEB NADÝMÁNÍ


Podle mého názoru (ale i např. Engelhardta a Hempena) jsou luštěniny vhodné pro většinu lidí, kteří mají sklony k vytváření přílišné vlhkosti a hlenu v těle (a tento problém v dnešním světě postihuje více či méně skoro každého). Luštěniny totiž dokážou vlhkost přeměňovat a vylučovat ven z těla.

Tady si dovolím jednu odbočku. Mnozí luštěniny odmítají, protože po nich mají nadýmání s následnou flatulencí (to je odborný název pro střevní plyny - dalo by se to vyjádřit i jiným slovem na p 😉). Proto se doporučuje vařit luštěniny s kouskem mořské řasy. Mořské řasy však až na výjimky (které se ale nepoužívají k tomuto účelu) obsahují příliš mnoho jodu. Obsah tohoto stopového prvku sice nížíme namáčením (vhodné zvláště u řasy kombu), ale vzhledem k předimenzovanému příjmu je jod v mořských řasách dalším kamínkem do mozaiky předávkování tímto mikroelementem. Laici zapomínají, že se nejedná jen o jodovanou sůl (nesprávně jodidovaná sůl, místo jodidu se už léta používá jodičnan!), ale i vejce, mléko, maso - včetně uměle chovaných ryb. Jod se přidává do krmiv, aby zvířata rychleji rostla (!), viz článek. Jediným plusem jodu v mořských řasách je přirozenost, nejedná se tedy o žádné umělé obohacování, jako v případě soli a krmiv pro zvířata. I když se tvrdívá, že řasy ve znečištěném prostředí nerostou, není to pravda: jejich mínusem je právě kontaminace těžkými kovy (např. arzen, podobně jako u ryb), takže řasy rozhodně nejsou bez rizik.

Zkrátka, pokud budete jíst luštěniny alespoň jednou až dvakrát týdně, problém s nadýmáním zmizí a nebudete k tomu potřebovat žádné mořské řasy, které pro každého díky obsahu jodu nejsou!

NA CO NEZAPOMÍNAT PŘI PŘÍPRAVĚ OBILOVIN A LUŠTĚNIN


Namáčení přes noc, to už znali naše babičky. Nejen, že se zvýší stravitelnost (voda aktivuje fytázu, důležitý enzym rozkládající kyselinu fytovou), ale ještě se zkrátí doba varu. Kyselina fytová (vápenato-hořečnatá sůl kyseliny fytové se nazývá fytin a vápenatá sůl kyseliny fytové pak fytát) na sebe totiž váže důležité minerály a stopové prvky, jako např. hořčík, vápník, zinek, železo, mangan nebo měď - a tím se pro tělo tyto látky stanou nedostupné. Fytin i fytáty jsou přítomné v obilninách (kam patří i kukuřice a rýže), luštěninách (sem patří mj. i sojové produkty), v semenech či ořeších.


OBSAH ARZENU V RÝŽI


Rýži je dobré namočit i z jiného důvodu. Výzkum z roku 2012 totiž prokázal v 60 vzorcích rýže obsah arzenu. Ale buťe klidní, díky čtenářce Marii (viz komentáře) už vím, že letos, tj. v roce 2017 je vše jinak: zákonem povolený limit obsahu arzenu v rýži nebyl překročen ani v jednom vzorku, viz odkaz, rozdíly ale existují:

Co se týče celkového obsahu arzenu, podle časopisu dTest byly naměřeny nejvyšší, více než dvojnásobné hodnoty, u značek Arax, Noe (Kaufland), Tesco Value (0,18 mg/kg), Penny: 0,17 mg/kg a Korrekt 0,16 mg/kg. Nejlépe ze zkoumaných vzorků si v celkovém obsahu arzenu vedla značka Essa (a dále event. i Lagris či Riso Scotti). U anorganické formy arzenu, která je nejtoxičtější, na tom byly nejlépe značky ah Basic (Albert), Essa a Lagris, nejhůře pak značka Korrekt (Globus), Bask  a opět Arax, Noe (Kaufland), v těsném závěsu pak Penny. Absolutním vítězem se tedy stává rýže Essa (a event. Lagris),  "propadákové" rýže jsou Korrekt (Globus), Arax a Noe (Kaufland) . 😮

A jak se arzenu zbavit? Namočením přes noc se obsah arzenu i jiných ve vodě rozpustných škodlivin sníží zhruba o 80% (vodu pak musíme vylít!), takže nás to nemusí tolik znepokojovat, v mase ze supermarketu sníme daleko více škodlivin. 😉

 

LUŠTĚNINY PŘEHLED:


U luštěnin téměř nemůžete udělat chybu. Téměř všechny jsou neutrální povahy, a tudíž ideální. Kontraindikace a vedlejší účinky luštěnin: Pozor by si měli dát lidé s dnou (podagra), protože někteří autoři upozorňují na relativně vyšší obsah purinů (stále se o tom vedou spory). Také přemíra černých fazolí, sojových bobů nebo sušeného hrachu může vést k trávicím problémům (luštěniny mohou být pro mnohé osoby hůře stravitelné). Naopak fazole černé oko jsou k trávicímu systému dost "vstřícné".

$$ Bob obecný koňský (Vicia faba): neutrální. Z bobu se vyrábí mouka (mouka z faba fazolí). Kontraindikace a vedlejší účinky bobu obecného koňského: V nadbytku (bezlepková dieta!) snadno vede k nadýmání a blokádám trávení. Pozor na alergie!

($$) Cizrna beraní (Cicer arietinum): neutrální (až lehce chladivá). A recepty: cizrnový "eintopf" nebo hummus.

$$ Čočka červená, loupaná: neutrální až teplá; © neloupaná je posunuta spíše k neutrálnímu pólu. Posun k teplé straně je pro většinu lidí výhodnější. Kontraindikace a vedlejší účinky červené čočky: Osoby se sklonem k horkosti v těle by si měly tuto potravinu dopřát jen občas. Recept na vaření červené čočky najdete zde. A nebo chcete vyzkoušet omáčku z červené čočky a mrkve? Pohankové vafle s červenou čočkou by podle mě mohly být zdravější náhražkou pečiva. A nebo si připravte pomazánku z červené čočky.

$$ Čočka drobnozrnná francouzská Puy (zelená): © neutrální (v literatuře údaje chybí). Chuťově výborná, stejně jako Beluga. Recept na polévku ze slzovky, zelené čočky a kamutu aneb "Zabijačková" bez pašíka určitě stojí za vyzkoušení, protože není pracný. 😉

$$ Čočka černá Beluga: neutrální. 
  
$$ Čočka hnědá (klasická): neutrální. Zde najdete pár triků pro vaření klasické čočky nebo recept na salát z čočky (zahuštění jíškou nebo konzumaci uzeného masa však nelze z hlediska TČM kvůli mouce a škodlivým látkám vznikajícím při uzení tak úplně doporučit). Čočková paštika, to je můj favorit (osobně bych jen vynechala sušené švestky). A pak také pečená naklíčená hnědá čočka.

($$) Fazoledrobná: neutrální až chladivé.

$$ Fazole (velké) měsíční - Lima neboli máslové (Phaseolus lunatus): neutrální (až lehce chladivé).

($$) Fazole černé (Phaseolus vulgaris): neutrální.

($$) Fazole černé oko (Vigna unguiculata): © neutrální (v literatuře jsem žádný údaj nenašla). Velmi dobře stravitelné a vaří se relativně krátce (i bez namáčení).

$$ Fazole červená ledvina (Phaseolus aconitifolius): neutrální. Kontraindikace fazolí ledvina: Osoby s poruchami trávení by měly omezit jejich množství. 

$$ Fazolky adzuki (azuki) (Vigna angularis): neutrální. Kontraindikace a vedlejší účinky adzuki: neměly by být konzumovány pravidelně, protože mohou vést k přílišnému vysušení, viz Engelhardt a Hempen na základě starých textů psaných před rokem 1900). Také osoby se slabým trávením by jich neměly jíst mnoho. Zaujaly mě recepty sladké adzuki s rýží a salát z quinoy, pečených rajčat a adzuki.

$$ Hrách sušený: žlutý: neutrální, zelený: neutrální až lehce chladivý (čerstvý hrášek, viz zelenina). Kontraindikace a vedlejší účinky hrachu: Sušený hrách je obtížněji stravitelný než hrášek a může vyvolávat nadýmání.

($$) Mungo fazole (Vigna radiata, syn. Phaseolus aureus Roxb., Phaseolus radiatus, Vigna mungo var. aureus): chladivé. Kontraindikace a vedlejší účinky fazolek mungo: nejsou příliš vhodné u vnitřního chladu z nedostatečnosti YANG sleziny - slinivky a žaludku nebo ledvin.

Naklíčená cizrna, čočka a mungo je na rozdíl od nenaklíčené chladivá (nenaklíčená cizrna, čočka a soja jsou neutrální). Výjimkou jsou sojovéhonky, které jsou neutrální až chladivé. Klíčením se zrno zchladí a veškerá syrová strava slezinu-slinivku zatěžuje. Pro svůj ochlazující účinek se hodí spíše na letní měsíce. Kontraindikace a vedlejší účinky naklíčené cizrny a sojových výhonků: Kvůli antinutrientům (látkám, které znesnadňují vstřebávání minerálů a stopových prvků - např. kyselina fytová), by se měla naklíčená cizrna před konzumací pár minut tepelně upravit a u vnitřního chladu z nedostatečnosti sleziny - slinivky či žaludku přidat zahřívající bylinky, aby se chladná povaha alespoň trochu vyrovnala.

($$) Sojové boby (Glycine max): neutrální. Sojové boby i soja ve formě tofu - sojový tvaroh  (chladivé) by se měla konzumovat maximálně 2 x týdně. Proč soju a sojové výrobky nejíst příliš často, najdete zde. Občas si můžete dát sojové mléko (neutrální, s tendencí k chladu) a využít ho k přípravě obilných kaší. O tofu platí prakticky totéž, jen je tento sojový sýr lépe stravitelný. Kontraindikace a vedlejší účinky soji: soja je těžko stravitelná, proto ji vynecháme u vnitřního chladu z nedostatečnosti YANG! Tofu by neměly jíst často osoby s nedostatečností QI sleziny - slinivky a nedostatečností / prázdnotou YANG (vnitřní chlad). 

Důležitá poznámka na závěr: Buďte si vědomi, že ne všechny suroviny v receptech z hlediska TČM schvaluji, vypisuji jen ty největší „hříchy“, jako např. mléčné výrobky nebo přílišné množství tuku. Škrtnuté potraviny jsou z hlediska čínské dietetiky více problematické.

ø  Tento znak umisťuji u těch potravin, kde se všichni autoři shodnou na tom, že potravina NEPATŘÍ KE DRÁZE slezina-slinivka (vždycky to ale tak jasné není, proto není u některých potravin uveden žádný znak).

$$  Tento znak je naopak tam, kde se hlavní autoři shodují v tom, že potravina má významný VZTAH KE DRÁZE SLEZINY - SLINIVKY.  

($$) V závorce je tento znak většinou tehdy, když má potravina vztah ke dráze žaludku (který je ve spojení se slezinou - slinivkou)  a většina autorů se kloní k tomu, že potravina má vztah k slezině - slinivce. Nebo tam, kde si to myslím já (a ostatních zdrojů je jen málo nebo žádné).

Za tímto © znakem následuje můj názor na teplotní účinky potraviny dle TČM. Recepty průběžně doplňuji, takže se vždy podívejte na datum aktualizace.


Teplotní účinky zeleniny, koření, ořechů a masa najdete pod příslušnými odkazy.
 

24 komentářů:

  1. Mně chutnaly snídaně v Japonsku: vždycky byly s rýží a vždycky s polévkou miso.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hustou polévku po ránu miluju, chutnala mi ke snídani ještě dřív, než jsem o stravě něco věděla. :-)

      Vymazat
  2. Podle Ajúrvédy jsem typ Váta. Upřednostňuji tedy vařenou stravu, především různou zeleninu, rýži, luštěniny, pro zpestření občas přidám tofu. Maso jím tak 1x - 2x do měsíce(ryby, krůta). Bez zeleninové polévky si nedovedu představit den, ale na snídani jsem ji ještě nezkoušela. Může to být fajn teplé probuzení:-)
    Také jsem žila v domnění, že pohanka zahřívá. Jestli ne, tak potom už chápu, proč ji moje tělo příliš nevyhledává:-)
    Moc pěkný článek, byl mi přínosem, děkuji
    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Henrietko,
      jestli sis ze článku něco odnesla (a nebyla to hlava jako tykev ;-)), tak mě to rozhodně moc těší. :-)

      Vymazat
  3. Luštěniny opravdu namáčím přes noc, ale rýži ne. Tu jen opakovaně proplachuji, dokud voda není čirá.
    Polévku ke snídani mi dávala babička pokaždé, když jsme někam cestovali na celý den. Pokaždé mi jí vyloženě musela nutit. Nejsem si jistá, jestli bych to ted' ještě "dala". :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Signoro,
      podle studií se rýže propláchnutím arzenu moc nezbaví.
      Já kdysi nenamáčela nic (často ani luštěniny). :D

      Třeba polévka pro tebe není a víc by ti seděly luštěniny, nebo rizoto z quinoy - to je různé, člověk si musí najít to svoje. Pokud ale jednou vyzkouší teplé snídaně, jinak už nechce. :-)

      Mouka v pečivu prostě fakt zahleňuje - ať už ve formě viditelného hlenu v plicním systému nebo jako neviditelné nánosy a kaly v těle. MUDr. Neomylný byl sice člověk na 3 písmenka, ale v tom, že pečivo by se nemělo moc konzumovat, měl naprostou pravdu (a to ani to doma dělané z žitného kvásku a moukou bez pšenice). Trvalo mi to zhruba 2 roky, než jsem se od pečiva oprostila - a fakt jsem se začala po mnoha stránkách cítit lépe.

      Vymazat
  4. To je zase milion informací a těch podrobností, např. mlýn Šmajstrla. Tím už připomínáš fajnšmekry vinaře, kteří dovedou v chuti odlišit, z kterého svahu byly hrozny sklízeny.

    Trochu mě překvapilo, že vepřové maso jsi přeškrtla. Já mám maso z čuníků nejradši, považuji je zázrak přírody, jíst se dá skoro všechno, kromě kýt a panenky i jazyk, kolena, "ocásek", žebra, bůček i tlačenka ze všeho možného je chutná.

    Slinivka působí hrůzostrašným dojmem, počínající rakovina je skrytá za jinými orgány a když se zjistí, už je pozdě. A zřejmě se ani nedá transplantovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím maso na žebrech, ne ty kosti :-).

      Vymazat
    2. Kosti (žebra) můžeš použít na vývar. :D

      Vymazat
    3. No já jsem dřív pohanku nejedla (byla ze supermarketu, hnusná). Ta ze Šmajstrly je prostě jiná.

      U vepřového jde hodně i o tuk, takže jestli budeš jíst jen panenku, tak se tolik nestane. ;-) Stejně ale je dobré si rozmyslet, co člověk jí, viz tento odkaz: http://www.bezpecnostpotravin.cz/masne-vyrobky-cervene-maso-a-rakovina.aspx

      Tobě ta rakovina pankreatu nějak leží v hlavě, že o ní píšeš už podruhý. :-) Transplantace slinivky se dnes zatím využívá jen k "léčbě" diabetu typu I.

      Vymazat
    4. A k vyléčení rakoviny se transplantace slinivky použít nedá?
      Leží mně v hlavě, protože si uvědomuji, kolik významných lidí skolila, např. Steva Jobse, je vidět, že nic nezmůže ani sebevětší majetek a moc.

      Vymazat
    5. Milý Miloši,
      jsou i jiné nemoci, než ca pankreatu, které by ti měly "dělat starost" (v roce 2014 to bylo "jen" 20,82 osob na 100 000 obyvatel - absolutně 2 191 osob v ČR za rok 2014).

      Rakovina je v podstatě selhání imunitního systému. A celý úspěch transplantací je založen na medikamentózním celoživotním potlačování imunity z důvodu možné rejekce (odvržení orgánu). Tím se to vylučuje.

      Vymazat
  5. Já snídám kávu horkou jako peklo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tys už jsi někdy byl TlusŤjochu v pekle? ;-) :D

      Vymazat
    2. Každý kocůr má povinně jednoroční službu v pekle, to nevíš?

      Vymazat
    3. Ačkoliv vím kde co, tak tohle mi vítr ještě nedonesl. :-)

      Vymazat
    4. Asi máš špatné větry. Odporučuji karaburan.
      /Slovo Buran (Буран) se povětšinou mylně překládá jako Sněhová bouře. Jde ovšem o výraz z turecké jazykové rodiny používaný pro studený vítr, přicházející náhle ze severovýchodu. Ten svou intenzitou většinou zvedá sníh ze země. Podobný jev, Karaburan (Černý buran), se velmi vzácně může vyskytovat i v létě, kdy místo sněhu víří prach.(Wikipedie)/

      Vymazat
    5. Ó ne, já mám někdy úplně ty nejlepší větry! ;-) :D

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Veroušku,
      z tebe se stal němý Bajaja? ;-) :-D Že je to dneska tak nějak málo upovídaný?! :-D
      Každopádně mě tvoje vzácná návštěva moc těší. :-)

      Vymazat
  7. Tak já to jdu zkusit ještě jednou. Chtěla jsem napsat, že jsem horkokrevník, co miluje zmrzlinu, ale např. včera jsme měli červenou čočku a minulý týden jsme měli pohanku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, Opičko, šikula! :-)
      Tak já jsem zmrzlouš obecný, co potřebuje deku i v létě. :-)
      A to se snažíš záměrně jíst zdravě, nebo ti to prostě chutná? U většiny lidí není taková strava obvyklá.

      Vymazat
  8. Dobré čtení i po letech studia tčm , akupunktury, aurikulotherapie, díky a přidávám odkaz na aktuální informace o obsahu As v rýži a dalších potravinách vhttps://www.dtest.cz/clanek-5755/arzen-v-ryzi?&link_id=1410&utm_source=novinky170410&utm_medium=email&e_id=394856&a_id=5544 Zdravím kolegyně Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie,
      moc Vám děkuji za Vaše slova - i za ten odkaz s As! Já to hned opravím. 😊

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊